Experiment Arnhem

Experiment Arnhem

 

Arnhem • 11 coffeeshops •


 

DG 03-03-2020 Vernieuwde Arnhemse coffeeshop wil niet meer stiekem zijn: 'Upstairs is een gewone horecazaak'.

Coffeeshop Upstairs is vernieuwd. Op zo’n manier, dat passanten even twee keer met hun ogen knipperen om te zien of de nieuwe zaak in de Arnhemse Beekstraat écht een coffeeshop is. Een rode loper en grote open ramen, binnen een toonbank als ware het een snackbar. ,,We zijn gewoon een horecazaak’’


DG 03-09-2019 Arnhemse coffeeshophouders in shock over proef met 'staatswiet'

"Je krijgt eenheidsworst, elf coffeeshops die allemaal dezelfde legale wiet gaanverkopen’’, zegt een Arnhemse coffeeshophouder. ,,De wiet en hasj die de klanten niet meer kunnen krijgen, kopen ze dan in een andere stad of illegaal op straat.”


Omroep Gelderland 30-08-2019 Wietproef in Gelderland: wat zijn de gevolgen voor...
Politie, burgemeester, coffeeshophouder, consument en teler 


AD 28-08-2019 Arnhem hoopt vurig op staatswiet

Marcouch is voorstander van de wietproef: ,,De gedoogsituatie in Nederland is schizofreen: coffeeshophouders staan door de illegale aanvoer noodgedwongen met één been in de misdaad. We moeten leren van de situatie in Canada. Misschien zal ook hier de misdaad niet direct verminderen. Het wordt hard werken. Dus dit moet je niet romantiseren.’’

In Arnhem wordt elke week wel een hennepkwekerij opgerold, weet hij. ,,Ik hoop dat de resultaten van het experiment positief uitpakken en dat we politiecapaciteit vrijspelen. Denk ook aan de gebruikers. Die krijgen nu de kans een geheel legaal product te kopen.”


Omroep Gelderland 28-08-2019 Arnhem en Nijmegen doen mee aan de wietproef 


Omroep Gelderland 07-06-2019 Doet jouw gemeente mee met de wietproef?

"Nijmegen, Arnhem, Zutphen, Harderwijk en Tiel gaan zich aanmelden als kandidaat voor de wietproef. Tot uiterlijk 10 juni kunnen gemeenten hun belangstelling om te experimenteren met legale wiet kenbaar maken bij het Rijk. Landelijk worden er tien gemeenten uitgepikt die de proef mogen gaan doen."


Raadsvragen 05-06-2019 aan burgemeester Marcouch door PVV Arnhem over mogelijke schadeclaims van coffeeshops bij een mogelijke deelname aan de wietproef


Toezeggingen Deelname experiment gesloten coffeeshopketen 15-05-2019


Raadsbrief "Aanmelding Arnhem voor experiment gesloten coffeeshopketen" 25-04-2019

De Minister van Justitie en Veiligheid bericht ik vóór 10 juni of wij interesse hebben. Voor de selectie laat de minister zich adviseren door De adviescommissie Experiment gesloten coffeeshopketen (commissie Knottnerus). De keuze volgt naar verwachting in het najaar 2019.

Gemeenten die deelnemen, gaan het eerste jaar in de voorbereidingsfase adequaat toezicht opstarten en een handhavingsarrangement voorbereiden met de partners. Relevante verordeningen worden aangepast en beleidsregels herschreven of ontwikkeld. Op dit moment kan de Minister nog niet aangeven wanneer de voorbereidingsfase aanvangt en wanneer het experiment vervolgens feitelijk start.
Ik vertrouw erop dat u mij uw interesse en overwegingen als gemeenteraad meegeeft voor dit project, zodat ik voor 10 juni de minister van Justitie en Veiligheid de brief kan schrijven die uw inbreng adequaat weerspiegelt.

Hoogachtend

Ahmed Marcouch
Burgemeester van Arnhem